SmartHome: Uw slimme keuze voor eenvoudige oplossingen!
Wat zijn
De smart home-sector breidt stilaan uit, met allerlei apparaten die beloven u te helpen om tijd en elektriciteit te besparen, je huisveiligheid te verbeteren of het comfort te verhogen.
Van je eigen huis een “slim huis” maken, is niet moeilijk als je de juiste apparaten hebt. Eigenlijk is er alvast één apparaat dat op een eenvoudige manier uw hele huis al heel wat slimmer kan maken, of op zijn minst helpt u uw anders "domme" apparaten effectiever en gemakkelijker te bedienen.


Wat is dit “magische” apparaat? Het is een “slimme stekker”, ook wel “Smart Plug” genoemd, en het kan de manier veranderen waarop je met de apparaten in jouw huis communiceert. Als je net je teen in de wereld van smart home-technologie steekt, of je kunt je maar een paar smart home-producten veroorloven, zijn slimme stekkers een geweldig product om mee te beginnen, omdat ze goedkoop zijn, eenvoudig in 3 stappen te installeren zijn en bovendien samenwerken met Amazon Alexa en Google Home, dus eens je je eerste stappen gezet hebt, kan je er later nog mee verder.

Maar, wat is nu zo’n “Slimme stekker”?
Een slimme stekker kan worden aangesloten op uw gewone “klassieke” stopcontact, maar kan buiten het gewoon op en afzetten met een knop ook worden bediend vanuit een bijbehorende app (Nedis SmartLife, Google Home, …), zodat je op afstand kunt bedienen wat je erop aansluit.
Je steekt de slimme stekker rechtstreeks in een stopcontact en vervolgens steek je elk apparaat in de slimme stekker. Je kunt dan elk apparaat bedienen dat je hebt aangesloten, zelfs als je niet in de kamer of zelfs in huis bent.

Waar zijn ze concreet toepasbaar?

Veiligheid
Iedereen kent het wel. Je bent gehaast, moet snel nog wat te eten klaar maken en dan weer weg, en dan moet je checken of alles wel af staat. In zeven haasten vertrokken begin je dan onderweg te twijfelen of je alles wel hebt afgezet. Draai je terug om toch voor de zekerheid te checken, of bel je iemand op om dat voor jou te doen, of rij je met een beetje ongerustheid toch verder?
De slimme stekker kan je eenvoudig instellen dat deze na een half uur altijd uitvalt. Deze kan je dan gebruiken voor al jouw “gevaarlijke apparaten” (Friteuse, Toaster, …). En bij twijfel kan je dan nog altijd snel even checken, waar je ook bent. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor jouw krul- en stijltangen, strijkijzers, elektrische verwarmingen of noem maar op.

Ook als je bijvoorbeeld een dagje weg bent, en ’s avonds wat langer weg blijft, kan je met de hulp van de app je sfeerlamp aan doen, zelfs vanuit de bioscoop, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
Ben je vaker weg, of een weekje op reis, dan kan je eenvoudig instellen op welke tijdstippen de lamp aan of uit gaat. Omdat het natuurlijk in de zomer veel vroeger licht wordt en later donker, kan je jouw slimme stekker ook zeggen dat hij moet rekening houden met de uren van zonsopgang/-ondergang.


Thuis in het gezinsleven
Tegenwoordig is het aanbod aan “schermen” voor kinderen zo groot, dus moet je er mee voor zorgen dat je kinderen niet te lang achter de TV,… hangen.
Ook in deze situaties kunnen slimme stekkers je helpen. Zet apparaten op een vooraf afgesproken tijdstip aan of uit. Natuurlijk krijgen je kinderen af en toe wat televisietijd, maar wanneer er huiswerk gemaakt moet worden kan een slimme stekker de Playstation of TV makkelijk uitzetten. Door de leeslamp ernaast een kwartiertje op voorhand te laten knipperen weten je kinderen dat ze moeten afronden.

Sommige kinderen hebben nood aan een  nachtlampjes of geluid om in slaap te geraken, dit kan je gemakkelijk automatiseren met slimme stekkers, zodat je ze nooit vergeet aan te zetten. Nadien kan je dit ook weer uitbreiden en met een bewegingssensor, zodat het nachtlampje (enkel ’s nachts) aangaat wanneer er iemand naar het toilet moet.

Geld besparen
Sommige Slimme Stekkers, zoals de SmartPlug van Nedis, hebben ook een ingebouwde stroommeter, zo kan je een overzicht krijgen van wat jouw tv, koelkast, .. werkelijk verbruikt, wat je meer bewust kan maken om bepaalde apparaten vaker af te zetten, of zelfs kan helpen in de beslissing om toch voor die nieuwe koelkast, diepvriezer, … te gaan. Op die manier leer je de grote verbruikers in jouw huis kennen.
Dit kan je met 1 slimme stekker doen, die je dan wekelijks of maandelijks verplaatst, en nadien weer gewoon gebruikt voor andere toepassingen.

Voorbeelden van een Slimme stekker met Stroommeter zijn deze: 
Slimme stekker voor binnen
- Slimme stekker outdoor


Aan de slag?

Wat heb ik nodig en moet ik allemaal doen om zo’n slimme stekker aan het werk te krijgen?
Wel, dat is heel eenvoudig, het enig dat je nodig hebt is een SmartPhone en wifisignaal op de plaats waar je jouw slimme stekker wil gaan gebruiken.
Nadien kan je de slimme stekker in 3 eenvoudige stappen installeren:
1)           Download de SmartLife app indien je deze nog niet hebt.
2)           Steek je slimme stekker in het stopcontact
3)           Voeg in de app jouw stekker toe en geef toegang tot je wifi
Klaar vanaf nu kan je in de SmartLife app jouw stekker in- en uitschakelen, een timer toevoegen, een countdown instellen of je verbruik in één oogopslag bekijken.
Ben je iets meer vertrouwd met de app, dan kan je rechts bovenaan op het menu klikken en volgende zaken doen:
-             Verbinden met google Home, Alexa, IFTT, …
-           “Smart scenes & automation” aanmaken: hierbij houdt de app o.a. rekening met zonsopgang/-ondergang, Temperatuur/wind/… (in combinatie met de juiste sensor), of met één van jouw andere Slimme componenten (lamp, sensor,  IP Camera, deurbel, sirene, …)
      26-12-2019 15:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.